Prvi put se školstvo u Maču spominje 1860. godine. Te je godine u Malom Bukovcu u kući Jambreković prvi puta organizirana nastava za dvadesetak učenika. Već sljedeće godine počinje se u Maču graditi školska zgrada.

Pogledajte zanimljiv intervju s bivšim i sadašnjim zaposlenicima OŠ Mače.

 


 

                                                 povijest škole

Prvi put se školstvo u Maču spominje 1860. godine. Te je godine u Malom Bukovcu u kući Jambreković prvi puta organizirana nastava za dvadesetak učenika. Već sljedeće godine počinje se u Maču graditi školska zgrada. 1862. godine polovica zgrade je dovršena i nastava se počinje održavati u istoj zgradi u kojoj i danas učenici pohađaju nastavu.

U prvim danima rada ove škole učiteljske dužnosti je obavljao ''učo'', plemeniti Jambreković, koji nije bio učitelj po zanimanju, ali je želio djecu naučiti čitati i pisati.

1951. godine škola sa četverogodišnjeg školovanja prelazi na šestogodišnje školovanje.

1952. godine nastaje u Maču sedmogodišnja škola.

Školske godine 1954./55. škola dobiva naziv '' Narodna osnovna osmogodišnja škola''.

Šezdesetih godina školu je polazilo godišnje oko 500 učenika.

Prostora nije bilo dovoljno te se radilo na nekoliko lokacija.

1971. godine škola gubi samostalnosti i integrira se sa školom Golubovec i Mihovljan u OŠ Ljudevita Gaja sa sjedištem u Mihovljanu. Te iste godine počinje u Maču dogradnja školskog prostora (4 učionice, zbornice i sanitarnog čvora). Tom dogradnjom se na žalost nije trajno riješio problem prostora. Škola niti danas nema sportsku dvoranu, knjižnicu, urede za tajnika, pedagoga i ravnatelja, te blagovaonu.

01.03.1996. godine škola se ponovno osamostaljuje. Za privremenog ravnatelja imenovana je Višnja Risek, nastavnik njemačkog jezika, koja još i danas obavlja tu dužnost.

U šk. god. 2003./2004. u matičnoj školi imamo 250 učenika, a u područnoj četverorazrednoj školi u Peršavesi 66 učenika (ukupno 316). Učenici su raspodijeljeni u 16 razrednih odjela.

''Od kada sam preuzela dužnost ravnatelja, željela sam poboljšati uvjete rada u našoj školi. Pri tome mi je na prvom mjestu bio stručni kadar. Danas je sva nastava u školi stručno zastupljena.

Imamo mnogo mladih ambicioznih učitelja s kojima ćemo zasigurno moći poboljšati kvalitetu nastave. Na drugom mjestu mi je bila oprema škole nastavnim pomagalima, tako da danas imamo u gotovo svim učionicama televizor, grafoskop, video. Škola posjeduje i episkop, dijaprojektor, nekoliko kasetofona, glazbenih linija, sintesizer i video kameru.

Kada smo se 1996. godine izdvojili iz OŠ ''Ljudevit Gaj'' Mihovljan, nismo imali niti jedno računalo. Danas ih imamo 14 za učenike i 5 računala kojima se koriste djelatnici škole.

Najveći problem, koji se konačno počeo rješavati ove šk. godine, je nedostak šk. prostora. Ovih se dana stavlja krovište na 3 nove učionice, novi sanitarni čvor i 2 ureda za potrebe tajništva. Do kolovoza 2004. godine taj bi dio trebao biti dovršen. Time nije završena borba za unapređivanje uvjeta rada u našoj školi. Sljedeći korak je športska dvorana. Za realizaciju tog dijela postoji projektno tehnička dokumentacija i građevinska dozvola.

Prije 22 godine došla sam u ovu školu kao nastavnik njemačkog jezika i ostala ovdje. Još i danas radim u razredu, volim svoj posao i borim se koliko je to u mojoj moći, da nam svima bude bolje i lakše.

Ono što ne volim, a što je na žalost neizbježno u mom poslu, je oprostiti se na kraju svake školske godine od jedne generacije učenika koja je punih osam godina dijelila s nama i dobro i zlo. Kako god bili lijepi školski dani, uvijek ima i onih manje lijepih. Nadam se da će naši učenici pamtiti samo ono što je bilo lijepo, a ja ću ih i dalje ispraćivati rečenicom koja je geslo naše škole: ''Sada idite van i promijenite svijet''.

Ravnatelj