Godišnjak

 
Kliknite na gornju sliku i pročitajte Školski godišnjak Osnovne škole Mače 2022./2023.
 (godišnjak sadrži interaktivne elemente označene pokazivačem)
 
 
 
 

1695034366635Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana točke (International Dot Day) svoj početak duguje slikovnici The Dot autora Petera H. Reynoldsa, koja 15. rujna 2023. slavi 20. obljetnicu od prvog izdanja, a mi smo ga po prvi put obilježili u našoj školskoj knjižnici. Slikovnica, nažalost, nije prevedena na hrvatski jezik, ali ju svejedno možete poslušati i pročitati u engleskom izdanju na sljedećem linku. Priča o djevojčici Vashti inspirirala nas je na brojne aktivnosti - od oslikavanja naših točkica i njihova oživljavanja putem proširene stvarnosti, kao i ispunjavanje anketa o čitanju pomoću točkica. I na kraju smo shvatili da točka nije samo mali crni znak na kraju rečenice, već da točke mogu biti početak nečeg velikog...

1695495966045Sredstvima dobivenim na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja, u našoj je školskoj knjižnici uređen kutak za čitanje, a knjižnica je nabavila i novo prijenosno računalo te upotpunila zbirku svojih nelektirnih naslova za djecu i mlade.

LfE Summer SchoolU sklopu projekta Learning from the Extremes, naša stručna suradnica knjižničarka i koordinatorica pojekta za našu školu, Irena Buđa je od 2. do 7. srpnja sudjelovala u radu međunarodne Ljetne škole koja se održala u Maratonu u Grčkoj. Tema Ljetne škole bila je pretvaranje ruralnih škola u središta učenja i inovacija u lokalnim zajednicama. U sklopu edukacije naša je knjižničarka posjetila Posejdonov hram koji se nalazi na Rtu Sunionu, najjužnijem vrhu poluotoka Atike, te Akropolu i Muzej Akropole u Ateni. 

Noć knjige PŠSvjetski dan knjige i Noć knjige 2023. obilježili smo u petak 21. travnja u našoj Područnoj školi Peršaves. Naša stručna suradnica knjižničarka je za učenike trećeg i četvrtog razreda održala radionicu o osnovama 3D printanja i čitaonicu na kojoj su učenici upoznali Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja autora Jamesa Norburyja. Na radionici o osnovama 3D printanja učenici su naučili koje programe koristimo za modeliranje i pripremu 3D ispisa te način na koji funkcionira 3D printer, a ta je radionica održana i kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta Learning from the Extremes.

MKH_2022Nacionalni kviz za poticanje čitanja je nagradno natjecanje za mlade čitatelje koje se provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige koji obilježavamo od 15. listopada do 15. studenoga, a organizator kviza su Knjižnice grada Zagreba. Učenice koje pohađaju izvannastavnu skupinu Jezični kalendar, uz pomoć stručne suradnice knjižničarke Irene Buđa i učitelja Hrvatskoga jezika Mate Prgića, rješavale su Nacionalni kviz za poticanje čitanja čiji je naslov Nije lako kad si mlad, a zadatak ovogodišnjeg kviza bio je odgovoriti na pitanja o tri knjige - Pošta za Li, autorice Elizabete Končić Trlek, Krive su Seka i Seka, autora Zorana Pongrašića i Oblak čvoraka, autorice Ivane Šojat.

Mače ŽeljkaU srijedu 19. listopada, povodom Mjeseca hrvatske knjige, naša poznata spisateljica za djecu Željka Horvat-Vukelja posjetila je našu školu. U književnom susretu, koji se održao u Domu kulture Mače, sudjelovali su učenici razredne nastave naše matične i područne škole, a Željka Horvat-Vukelja se našim učenicima predstavila kroz svoje priče i pričokaze. Učenici i djelatnici škole s oduševljenjem su pratili našu gošću dok je vadila brojne rekvizite i likove iz priča iz svoje ''Ljubice Torbić''. Učenici su sudjelovali u stvaranju i pričanju svake njezine priče, a neki su kući ponijeli i slikovnicu s posvetom autorice. Ovim putem još jednom zahvaljujemo Željki Horvat-Vukelja na gostovanju u našoj školi, a izdavačkoj kući Školska knjiga na pomoći u organizaciji književnog susreta.