Tri prašćića 4U sklopu projekta ''Ruksak (pun) kulture'' u našoj je školi gostovalo Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje je učenicima naše razredne nastave predstavilo umjetničko-edukativni projekt ''Lutkofor'' koji objedinjuje lutkarsku predstavu te kazališno-lutkarsku radionicu s učenicima. 

 

U uvodnoj kazališnoj predstavi naši su učenici imali priliku upoznati se s osnovnim kazališnim i lutkarskim pojmovima te sa svima koji sudjeluju u određenoj predstavi: inspicijentom koji je zadužen za sve tijekom predstave, dramaturgom koji uprizoruje tekst, redateljem koji postavlja scenu i štriha odnosno izbacuje višak teksta te dijeli uloge, tehnologom koji izrađuje lutke, glumcima lutkarima, skladateljem, scenografom i drugima. Učenici su upoznali i najpoznatije vrste lutaka poput lutke ginjol, marionete, javajke i bunraku lutke.

Tri prašćića

U drugom dijelu programa sudjelovali su učenici našeg trećeg i četvrtog razreda koji su sudjelovali u likovno-kazališnoj radionici. Cilj radionice bio je osmisliti, pripremiti i izvesti predstavu Tri praščića. Učenici su svu svoju kreativnost pokazali izrađivanjem lutaka tri praščića i vuka, kućica od različitih materijala, osmišljavanjem uvodne pjesme i prigodne koreografije te uvježbavanjem teksta za izvođenje na sceni. Kako bi sve bilo kao u pravom kazalištu lutaka, gledatelji su trebali napustiti Dom kulture Mače kako bi naši mali glumci lutkari mogli održati generalnu probu, a ulazak na predstavu bio je moguć samo uz ulaznicu koje su izradili sami učenici.

Tri prašćića 2

Tri prašćića 3

Naši učenici svoju su lutkarsku predstava Tri praščića izveli na kajkavskom dijalektu te oduševili sve prisutne, a posebno naše goste iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Tri prašćića 5

Tri prašćića 4