Teorija kaosaPovodom Dana darovitih učenika, u našoj smo školi 26. travnja proveli STEAM radionice i ponovo se družili, veselili i istraživali u ovogodišnjoj ''Teoriji kaosa''. Učenici našeg 5, 6, 7. i 8. razreda okušali su se kao voditelji radionica za sve učenike škole, naše predškolce iz vrtića i ostale posjetitelje i mještane. 

Na ulazu u školu uvodna je atrakcija bila stvaranje velikih balona od sapunice. Površinska napetost pokazana je u pokusima s vodom, deterdžentom i paprom, a učenici su istražili važnost površinske napetosti vode i vidjeli kolika je ona kapajući vodu na novčiće. Istraživala se gustoća tvari i viskoznost tekućina. Učenici su mogli sami napraviti stupac gustoće različitih tekućina u svojim epruvetama i uvjeriti se koliko je velika gustoća željeza u usporedbi s gustoćom vode ili stiropora. Rješavale su se matematičke zagonetke i pitalice, pokazali zapisi brojeva kroz povijest i vodila natjecanja u slikovnom i brojevnom sudoku. Prikazan je rad 3D printera i printao se ''autić na raketni pogon'' u kojem su objašnjene pretvorbe energije i zakon očuvanja energije. Doznali smo sve o plijesnima i nastanku penicilina, mikroskopirali plijesni i pričali o važnosti brige za vlastito zdravlje. Pokazan je model pluća i objašnjeno je kako dišemo, što je važno za zdravlje naših pluća, a mjeren je i uspoređivan opseg prsnog koša prije i poslije udaha. Posebne radionice proveli su učenici 8. razreda koji su nas uveli u svijet valova i valnog gibanja. Opisali su mehaničke i elektromagnetske valove, demonstrirali val na opruzi i stojni val na gumi. U tamnijem prostoru knjižnice pokazali su koje sve boje čine bijelu, vidljivu svjetlost i kako s pomoću RGB lasera stvoriti sve ostale boje te kako one nastaju na našim ekranima. Istraživalo se ovdje kako se svjetlost odbija od zrcala, a kako se lomi u leći. Objašnjen je nastanak slike u našem oku i pokazano kako naše oko stvara sliku. Čitalo se s pomoću povećala i uspoređivale se slike koje nastaju s pomoću iste leće kad promatramo daleki ili bliski predmet. Sviralo se, plesalo i pjevalo na glazbenim radionicama gdje je objašnjen zvuk kao mehanički val i opisano kako nastaje i kako se širi, koje frekvencije čuje naše uho, a što je za nas nečujno. 

Galama i žamor, dječji smijeh i znatiželja bodrili su naše mlade demonstratore, od kojih su se neki našli po prvi put u ovoj ulozi. Uživali su svi, a želite li vidjeti barem djelić atmosfere toga dana - zavirite u našu fotogaleriju pod opširnije, a potom se i vi okušajte u istraživanjima i otkrivanju svijeta i prirode oko sebe.

Radionice su pripremili učitelji: Drago Gradečak, Lana Kocman, Karmen Prugovečki, Petra Šimunec & Tatjana Zrinski.

 

Karmen Prugovečki, učiteljica Fizike

 

Teorija kaosa

Teorija kaosa 1

Teorija kaosa 2

Teorija kaosa 3

Teorija kaosa 4

Teorija kaosa 5